Amnesty International: Líbyjské milície mučia bývalých prívržencov Kaddáfího

16.02.2012 Celý región

New York 16. februára (TASR) - Organizácia Amnesty International (AI) obvinila ozbrojené milície, kontrolujúce väčšinu územia Líbye, že mučia zadržaných prívržencov zvrhnutého vodcu Muammara Kaddáfího.

V správe zverejnenej v noci nadnes AI uviedla, že jej predstavitelia navštívili v priebehu januára a februára v strednej a západnej Líbyi 11 zadržiavacích táborov, pričom objavila dôkazy o mučení vo všetkých okrem jedného.

Príslušníci polovojenských jednotiek vešajú bývalých Kaddáfího stúpencov \"v skrútených polohách, hodiny bijú bičmi, káblami, plastovými hadicami, kovovými reťazami, tyčami a drevenými palicami a dávajú im elektrické šoky káblami a paralyzérmi.\"

Od septembra na následky takéhoto zaobchádzania zomrelo najmenej 12 zadržiavaných. Ich telá boli pokryté modrinami, ranami a niektorým chýbali nechty na rukách.

\"Nikto neženie tieto milície na zodpovednosť,\" uviedla pre agentúru AP deň po príchode z Líbye poradkyňa AI pre krízové situácie Donatella Roverová.

Prechodná národná rada sa zatiaľ neúspešne snaží rozšíriť svoju moc na celé rozsiahle územie Líbye. V krajine stále na vlastnú päsť operujú stovky ozbrojených skupín, ktoré sa počas vlaňajšej občianskej vojny podieľali na zvrhnutí Kaddáfího.

Mnohé z milícií prevádzkujú vlastné provizórne tábory, do ktorých sústreďujú osoby obviňované so spolupráce s bývalým režimom. Následkom ich teroru sa údajne vyľudňujú celé mestá a mestské štvrte.

V táboroch a väzeniach kontrolovaných líbyjskou vládou sa nachádza asi 2400, ďalšie nespočetné tisíce väzňov sú vydané napospas milíciám. Väčšina z táborov sa nachádza v okolí Tripolisu a Misuráty. Podľa OSN v nich dochádza k mučeniu, mimosúdnym popravám a znásilňovaniu žien aj mužov.
 

Vyberte región